Molano: vloeiende participatie

01 december 2022

Zelf was Laili Ishaqzai nooit op het idee gekomen om met haar bedrijf Molano mee te dingen naar de Participatieprijs. Ze bestaan pas anderhalf jaar, zijn een kleine organisatie in de groei. Vijftien werknemers nu, waarvan drie met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar Pascal de Zwart, Molano’s contactpersoon bij Spaarne Werkt, haalde Ishaqzai over. “Hij zei: ‘Jouw allereerste werknemer was iemand met een arbeidsbeperking!’ Dat was een oud-collega die ik graag bij het bedrijf wilde hebben, omdat hij zo secuur is en heel slim. Maar hij had ook allerlei problemen waardoor hij vaak verzuimde. Het ging steeds beter toen hij begreep dat het voor ons oké was als hij zich eens slecht voelde. Dat hij dan bijvoorbeeld twee uur later kon komen in plaats van zich voor de hele dag ziek te melden. Na een half jaar is hij ‘weggekocht’ door Liander, waar hij een supergoede functie heeft. We hebben nog steeds contact.”

Gouden team

Molano is een groothandel in gebruikte telefoons, tablets en laptops, voornamelijk Apple-producten. Die toestellen komen aan in grote partijen en moeten worden geteld, schoongemaakt, en met speciale software getest en geclassificeerd, en zo nodig gerepareerd worden. Vervolgens wachten ze in het magazijn tot ze worden opgehaald, verpakt en verzonden. Bij de technische dienst werken drie mensen met een arbeidsbeperking, en, hoewel het even zoeken was, vormen zij inmiddels een gouden team, vertelt Ishaqzai. ”Natasja is razendsnel, sneller dan een robot. Als je haar vraagt: ‘Wil je deze honderd toestellen polijsten?’ is het bij wijze van spreken al gebeurd. Michaël is minder snel, maar wel heel rustig en precies, hij houdt overzicht. Ze vullen elkaar perfect aan.”

Taalverschillen overbruggen

Voor Ishaqzai en haar twee zakenpartners was het nieuw om een eigen bedrijf te runnen en werkgever te zijn. Ze hebben er in het begin met elkaar over gepraat, zegt ze, of het een probleem is als iemand in sommige taken uitblinkt en juist wat minder goed is in andere. “Nee, was de conclusie, dan passen wij ons gewoon aan, in de planning bijvoorbeeld.” Sinds kort versterkt Basir het team. Hij komt oorspronkelijk uit Afghanistan en beheerst het Nederlands niet goed, maar dat is niet zo’n punt, vindt Ishaqzai. ”Taalverschillen overbruggen we wel.”

Meedenken

Ishaqzai is bezig met de oprichting van een tweede bedrijf. Pascal de Zwart van Spaarne Werkt en WSP was uit zichzelf al gaan kijken naar de nieuwe locatie, vertelt ze, en denkt mee over de toekomst. ”Hij voelt heel vertrouwd. We houden steeds contact, ook in periodes dat ik niemand zoek. En als ik wel personeel nodig heb, is hij altijd de eerste die ik bel.”

Dit interview is tot stand gekomen door de Participatieprijs werkgevers. Molano was een van de drie finalisten van 2022.  

participatieprijs-werkgevers-2022-finalist-molana

Laatste nieuws

Fair Fashion modeshow & Snuffelmug in HD

16 oktober 2024
Duurzame modeshow in het kweekcafé: gerecyclede en plantaardige mode Glamorous kon je de eerste Fair Fashion modeshow in het Haarlemse Kweekcafé niet noemen, maar hij bracht de bezoekers wel op goede ideeën. Een eerlijke, duurzame modeshow waarbij het draait om...
Nieuws

Kunstwerk ‘De Snuffelmug’ openbaar te zien

10 oktober 2024
Dit jaar bestaat kringloopwarenhuis Snuffelmug in Heemstede vijf jaar. Dat is gevierd voor bezoekers en relaties met een feestelijke bijeenkomst. Tijdens die happening is een kunstwerk van kunstenares Anouschka Hopman onthuld onder de naam ‘De Snuffelmug’. Een logische naam,...
Nieuws

Finale: 14 november Koepel Haarlem

10 oktober 2024
De jaarlijkse bijeenkomst van de werkgeversprijs is op donderdag 14 november. Het is een happening met volop ontmoetingen en inspiratie. Het officiële programma is een uur met vooraf inloop en ontvangst met koffie en achteraf de feestelijke naborrel. Werkgevers...
Nieuws