Jongeren, 50-plussers, statushouders, mensen met een (arbeids)beperking en mensen vanuit een bijstandssituatie of met een WW-uitkering. Het Werkgevers Servicepunt (WSP) Zuid-Kennemerland en IJmond heeft deze groepen met een zestal bijeenkomsten extra aandacht gegeven tijdens de actieweek Week van het Werk. Doel van de week is om werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact te brengen.

Statushouders
De actieweek begon met een bijeenkomst voor statushouders op dinsdag 1 oktober in wijkcentrum de Ringvaart in Haarlem. Ongeveer 52 statushouders hebben daar, onder begeleiding van WSP-adviseurs, de eerste stappen richting de Nederlandse arbeidsmarkt gezet.

Mensen met een beperking
’s Middags was er in Stadkantoor Zijlpoort (Haarlem) een vacaturecafé voor mensen die vallen onder de banenafspraak. Dit zijn werkzoekenden die een extra aanpassing of begeleiding nodig hebben op hun werkplek. Floor Roduner, wethouder Sociale Zaken in Haarlem, opende het vacaturecafé waar zo’n 19 werkgevers en organisaties waren vertegenwoordigd.

Jongeren
Woensdag 2 oktober waren de jongeren en de 50-plussers aan de beurt. In Fightclub Haarlem was een bijeenkomst voor jongeren zonder startkwalificatie. Deze kickboksschool is voor veel jongeren uit Haarlem-oost een ‘tweede thuis’ en dus een laagdrempelige locatie om kennis te maken met werkgevers. Zij konden ook genieten van een demonstratie kickboksen en van een potje voetbal met freestyle-voetballer Soufiane Touzani.

50-plussers
Op een inspirerende locatie in Beverwijk kwam die middag een groep van circa 20 werkzoekenden in de leeftijd van 50 jaar en ouder bijeen om kennis te maken met de Stichting Het is Netwerken. De stichting organiseert netwerkbijeenkomsten waar deelnemers elkaar vanuit hun eigen perspectief, achtergrond en netwerk helpen om een baan te vinden.

Toekomst van werk
Donderdagmorgen genoten zo’n 50 werkgevers in Cineworld in Beverwijk van een gezamenlijk ontbijt. In aanwezigheid van wethouder Marieke van Dijk van de gemeente Heemskerk spraken zij over de toekomst van werk.

Participatieprijs
De Week van het Werk is ’s middags succesvol afgesloten in de Sociëteit Vereeniging in Haarlem. Daar werd de Participatieprijs werkgevers 2019 uitgereikt aan mediabedrijf MEO. De prijs is voor werkgevers die zich in het bijzonder inzetten voor het aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij MEO bestaat het personeelsbestand voor de helft uit medewerkers die op de werkplek extra aanpassingen of begeleiding nodig hebben.

De Week van het Werk is een initiatief van WerkgeversServicepunt Zuid-Kennemerland en IJmond (WSP). Het WSP is een samenwerking tussen UWV, IJmond Werkt! en Pasmatch Personeelsdiensten.

Freestyle-voetballer Soufiane Touzani ‘mystery guest’ bij jongeren bijeenkomst (foto: Judith Cappon).