Pasmatch helpt mensen op weg naar betaald werk. Wat werk precies voor hen betekent, vertellen ze zelf in deze interviewserie. Lees hier het verhaal van Lana Bilik.

“Werken maakt mij weer 100% mens!”

Ze werkte al tien jaar bij een groothandel in tandartsbenodigdheden toen de economische crisis toesloeg. Het doek viel voor deze Nederlandse firma en alle personeelsleden verloren hun baan. Eén van hen was boekhoudster Lana Bilik.
“En dan zit je opeens de hele dag thuis. Natuurlijk krijg je een uitkering en ga je solliciteren, maar als het jaar na jaar maar niet lukt om een andere baan te vinden, word je best wanhopig.”

Lana kwam in de bijstand terecht, geen gemakkelijke situatie. Toch probeerde ze er het beste van te maken.
“Je hebt de neiging om anderen de schuld te geven van je situatie. Ik zocht naar antwoorden op vragen hoe ik in deze situatie terecht was gekomen en hoe ik verder kon gaan. Ik vond antwoorden op internet en leerde hoe ik stappen kon zetten om verder te komen. Dit werd een keerpunt.”

Toen Lana’s begeleider haar adviseerde om vrijwilligerswerk te gaan doen, zag zij dat wel zitten.
“Het was belangrijk dat ik mijn netwerk zou uitbreiden en onder de mensen zou komen. Bij Sint Jacob smeerde ik broodjes en hielp ouderen met eten. Ook werkte ik bij De Zonnebloem en in een bejaardenhuis, heel dankbaar werk. Ik had het naar mijn zin en mijn coach vroeg of ik wilde deelnemen aan een re-integratietraject bij Pasmatch. Natuurlijk wilde ik dat!”

Bij Pasmatch werkte Lana in groepsverband aan het verhogen van haar werkvaardigheid.
“Je komt in een werkritme en de begeleiders kijken ook hoe gemotiveerd je bent om te re-integreren. Weet je wat ik echt heel belangrijk vond? Dat ze naar je luisteren en dat ik serieus werd genomen.”

Gedurende het traject werden vaardigheidstesten afgenomen; eerst ging het om algemene vaardigheden, later werden de testen specifieker en kwamen taal, logica, capaciteit, talent en psyche aan bod.
“Ik ben goed in cijfers en het werken met verschillende computersystemen. Als werkstage ben ik begonnen met urenverwerking op de computer, dat gaat snel en goed. In een paar maanden tijd heeft er bij mij een grote verandering plaatsgevonden. Ik kwam bij Pasmatch binnen als iemand zonder hoop, maar heb in korte tijd veel power en zelfvertrouwen gekregen. Het werken maakt mij weer 100% mens!”

Het laatste deel van haar re-integratietraject kwam in zicht; de bemiddeling naar werk.
“Ik voelde me sterk en de harmonie was terug in mijn leven. Mijn krachtige houding kwam precies op tijd. Karin Jansma, mijn jobcoach, tipte mij voor een passende functie. Een collega van haar ging met pensioen en er kwam een vacature vrij binnen Pasmatch. Ik solliciteerde en werd aangenomen!”

Lana (54 jaar) kan haar geluk niet op en is dankbaar. Helemaal bijzonder is de functie die ze bekleedt.
“Ik help werkzoekenden met het afleggen van vaardigheidstesten op de computer. Zij volgen hetzelfde re-integratietraject als ik heb afgelegd. Daarom kan ik ze goed helpen, want ik weet precies wat zij meemaken en hoe spannend deze testen zijn. Dit is de perfecte baan voor mij, dat voel ik gewoon. Mijn advies voor werkzoekenden? Sta open voor hulp, werk mee en neem je eigen verantwoordelijkheid. Het begint bij jezelf.”

Tekst: Mariëtte Peperkamp

Lees ook in deze interviewserie: Het verhaal van Odeta Suldiakova