Pasmatch helpt mensen op weg naar betaald werk. Wat werk precies voor hen betekent, vertellen ze zelf in deze interviewserie. Lees hier het verhaal van Arjen Molenaar (56 jaar).

“Pasmatch is mijn redding geweest.”

Zijn werk als projectmedewerker bodem was conjunctuurgevoelig en toen het in de bouw slechter ging, raakte Arjen zijn baan kwijt. Het duurde vijf jaar voordat hij weer een betaalde baan vond. Pasmatch speelde hierin een cruciale rol.

Het was een onzekere periode in zijn leven, desondanks bleef hij positief.
“Je weet van tevoren niet dat het zo lang duurt en dat is maar goed ook. Het lukte om in mezelf te blijven geloven en een bron aan te boren, waaruit ik energie kon putten. Ik leefde van dag tot dag, maar bleef me actief opstellen, contacten onderhouden en zoeken naar nieuwe kansen.”

Arjen is afgestudeerd in milieukunde en zijn werk was erg specialistisch, dus toen een nieuwe baan in dat werkveld uitbleef, zocht hij in andere richtingen.
“Dat resulteerde in vier ordners vol sollicitatiebrieven en evenveel afwijzingen. Een keerpunt kwam toen ik, met hulp van de gemeente, vrijwilligerswerk kon gaan doen bij Oer-IJ. Deze stichting beschermt een kwetsbare groene driehoek tussen Haarlem, Alkmaar en Zaanstad. Dat was in maart 2018, enkele maanden voordat ik in contact kwam met Pasmatch.”

Naast de benodigde recente werkervaring, leverde het vrijwilligerswerk hem ook een rapportage voor zijn cv op.
“Mijn rol bij Oer-IJ was het beschrijven van (micro)reliëf in het landschap, iets dat echt bij mij past. Ik ben opmerkzaam, onderzoekend en geïnteresseerd in natuur en landschap. Voor Oer-IJ heb ik waardevolle plekken beschreven in een rapport voor beleidsmakers, als stimulans om het landschap te beschermen. Het was al tien jaar geleden dat ik iets had gepubliceerd, dus deze rapportage is een goede aanvulling op mijn cv.”

Ondertussen voelde Arjen de druk op zijn schouders om een betaalde baan te vinden.
“Er was door de gemeente een deadline gesteld om dat zelf te proberen, met een bepaalde regeling. Die liep bijna af. Via mijn eigen netwerk hoorde ik dat Hoste Milieutechniek uit Hazerswoude-Dorp dringend op zoek was naar medewerkers. In april stuurde ik mijn sollicitatiebrief met cv. Door onvoorziene omstandigheden, voerde ik pas in juni mijn eerste gesprek. Dat voelde wel meteen goed. Ik had vertrouwen in het bedrijf en de directeur. De vraag was alleen: Hoe nu verder?”

Er zijn goede, maar soms ondoorzichtige, regelingen voor werkgevers die langdurig werkloos personeel aannemen. Pasmatch kon hierin helderheid brengen en trad op als onderhandelaar tussen Arjen en zijn werkgever.
“Dat is mijn redding geweest, want mijn werkloosheidsuitkering was gestopt en ik zag de afgrond op mij afkomen. Hoste Milieutechniek bood mij een stageovereenkomst aan van drie maanden in het werkveld, dat ik ambieerde. Dat betekende veel voor mij.”

“Je kunt niet meteen presteren als je er zolang uit bent geweest. Ik kreeg voldoende tijd om mij in te lezen, want er was best veel veranderd in vijf jaar. De bouw bloeit weer en milieu is essentieel geworden.”

Ook tijdens zijn stageperiode was Pasmatch belangrijk.
“Karin Jansma heeft me geholpen met gesprekken voeren op de werkvloer, want opeens heb je weer collega’s en hoe ga je daarmee om? En hoe weet je dat je op de goede weg zit met je werk? Met dat soort vraagstukken kon ze mij helpen. Sociaal gezien heb ik een enorme groei doorgemaakt.”

Sinds februari heeft Arjen zijn lang begeerde betaalde baan als adviseur bodemonderzoek/bodemsanering.
“Ik ben weer geworteld en heb goede hoop dat mijn contract wordt verlengd.”

Tekst: Mariëtte Peperkamp

Lees ook de interviewserie van: Bashir Abdulkadir “Je netwerk is belangrijk voor het vinden van werk.”