Column Stem in de Stad

De afgelopen keer vond de Beursvloer plaats in de Philharmonie. Een soort ruilbeurs van diensten en wederdiensten die aan elkaar gekoppeld kunnen worden en waar een notaris een waarde aan toekent. Even heel kort door de bocht gezegd.
Ik mijmerde even terug naar de Beursvloer van vorig jaar. In alle drukte lukte het toen niet om contacten te leggen, waar ik met mijn collega Aliya over zat te pruttelen. We raakten in gesprek met twee dames die er net zo voor stonden als wij. En toen gebeurde het! Soms merk je zomaar dat je een klik hebt met mensen. Zo ook nu. Al pratende ontstond er bij ons allen nieuwe energie en wij zagen ineens kansen om met elkaar samen te werken. Margriet van Pasmatch kon een sollicitatietraining geven. Brigitte van GGZ inGeest, Aliya en ik wisten daar wel kandidaten voor. Mensen die klaar waren voor de arbeidsmarkt, maar nog net even een steuntje konden gebruiken. Wij legden onze deal vast bij de notaris en konden bijna van start. Nu hadden we nog een ruimte met computers nodig. Die kon de bibliotheek Zuid-Kennemerland ons bieden, compleet met koffie en koekjes. Het leek ons ook wel handig om met de kandidaten een sollicitatiegesprek te oefenen. Pip Bronkhorst van Kleureka bood zich aan als acteur.
En zo vormden wij een bont gezelschap voor een bonte groep kandidaten uit allerlei windstreken. Statushouders, expats, geboren Haarlemmers… allemaal gemotiveerd voor een volgende stap. En met gemotiveerde mensen ontstaan nieuwe samenwerkingen. Wie moeite had met de taal werd geholpen door een ander, die op zijn beurt weer werd geholpen met computerproblemen. Zo groeide ieders zelfvertrouwen. Prachtig om te zien!

Van de tien kandidaten hebben er drie inmiddels een baan en zijn er twee met een vervolgopleiding gestart. In oktober gaan we voor een volgende ronde. Want samenwerking, wat een kracht!
Myrna Bockhoudt, coördinator Vrijwilligers en Vluchtelingen

Bron: Rodi Media Haarlems Nieuwsblad