“Het werkzame leven hybride afsluiten”

Ze heeft veel en lang gewerkt en ze kijkt met plezier terug op haar loopbaan. Maar je kunt niet zeggen dat het haar is komen aanwaaien. Ze gaat nu stoppen bij Pasmatch. Niet definitief stoppen met werken, maar een soort van hybride model. Een moderne balans vinden tussen betaald werken en leuke dingen doen. Een gesprek met Conny Kaper – Van Ede ter gelegenheid van haar vertrek bij Pasmatch.

Conny is al heel lang werkzaam voor de arbeidsmarkt, maar begon in 1979 eigenlijk als administratief medewerker bij Delta Lloyd. Zoals meer vrouwen van vergelijkbare leeftijd onderbrak ze haar werkzame leven toen er kinderen kwamen. Toen haar derde kind vier jaar was en naar de basisschool ging (het was inmiddels 2002), nam ze weer een betaalde, parttime baan aan. De herstart was – niet onlogisch gezien haar eerdere baan – in een administratieve, ondersteunende functie bij Otris Technisch Personeel.

Mannenwereld
“Omdat het een klein bedrijf was, moest je alles aanpakken. Ik begon vooral met administratieve taken, maar al gauw doe je organisatorische zaken, verkoopondersteuning en dat soort nieuwe dingen. Het leuke daarvan is dat je je heel breed ontwikkelt. We werkten vooral voor vacatures en werkgevers in technische branches, destijds een echte mannenwereld. Ik bleek daarin – als geboren en mondige Amsterdamse – goed te kunnen samenwerken.

Crisis 2009
De nieuwe taken gingen geleidelijk aan over in arbeidsbemiddeling: het matchen van kandidaten aan vacatures. Conny: “Zo kwam ik in de core business van het bedrijf en werd ik medeverantwoordelijk voor de vestiging Almere. Otris werd in 2007 overgenomen door Otter Westelaken en ik ging moeiteloos over. Tot de crisis toesloeg. Eind 2009 moest het bedrijf noodgedwongen vestigingen sluiten en Almere was er één van. Ik had het heel erg naar mijn zin en was mooi doorgegroeid. Heel erg jammer dat we moesten sluiten.”

In dossier of toch op gesprek?
Hoewel het noodgedwongen vertrek ongelegen kwam, betaalden de inzet en de competenties van Conny zich al gauw terug. “Ik had intussen meer dan zeven jaar in de branche gewerkt en een groot netwerk opgebouwd. UWV zocht nieuwe mensen die vooral ook affiniteit met commercie hadden. Ik werd kandidaat voor de functie van werkcoach WW-werkzoekenden. Maar ik had een ‘handicap’: ik beschikte niet over het vereiste hbo-diploma. Wel had ik een berg ervaring opgebouwd. De ene directeur in Almere stopte mijn sollicitatie daarom in een dossier. Maar zijn collega nodigde mij uit voor een gesprek… Een heel verrassende situatie!” Het liep goed af voor Conny: ze werd aangenomen. Overigens heeft ze later toch ook nog dat hbo-diploma behaald.

Eén serviceloket
Conny was inmiddels wegens de liefde in Haarlem komen wonen. Toen de UWV-vestiging in Almere in 2013 – geheel volgens landelijk personeelsbeleid – haar arbeidscontract niet mocht verlengen, was een baan in de regio Haarlem meer voor de hand liggend. “Al gauw kreeg ik een baan als adviseur werkgeversdiensten bij het WerkgeversServicepunt in Haarlem. Mooie arbeidsbemiddeling vanuit de invalshoek van werkgevers. Hen helpen met het vervullen van vacatures is prachtig. Ik vond en vind het samenwerken van meerdere partijen achter één serviceloket voor werkgevers heel erg goed.”

Ondertussen bij de buren
De loopbaan van Conny doorlopen betekent ook kijken naar wat zij naast haar banen deed en doet. Daarbij valt vooral haar inzet voor maatschappelijke doelen op. Zo is ze mede-oprichter en mede-organisator van het Haarlemse Kansenfestival, een moderne vorm van matching waarin kansenbieders en kansenzoekers in twee edities aan elkaar gekoppeld zijn. Haar inzet voor de voormalige, politieke beweging Rooie Vrouwen werd later vervolgd door de functie van bestuurlijk secretaris van de regionale PvdA-afdeling Zuid-Kennemerland. Maar ook sollicitatietrainingen geven aan kinderen op het vmbo en in het praktijkonderwijs via de JINC-organisatie behoort tot het onbetaalde, maar zeer te waarderen vrijwilligerswerk.

Intussen op haar post
Binnen het regionale WSP stapt Conny in 2016 over van het UWV-smaldeel naar het Pasmatch-smaldeel in het team. Het karakter van de functie verandert van werkgeversadviseur naar arbeidscoach. Haar invalshoek gaat van werkgevers naar kandidaten, maar in beide functies werkt ze met veel energie en betrokkenheid aan het langdurig matchen. Uiteindelijk moet de arbeidsbemiddeling bijdragen aan een goed draaiende economie met maximale werkgelegenheid. Conny is heel enthousiast over Pasmatch: “Ik heb echt mijn leukste baan ooit. Het is een geolied team waarin èn ruimte is voor eigen initiatief èn goede afstemming en samenwerking is.”

Wie is Conny?
Een interview over werk en vrijwilligerswerk kan niet zonder een voetnoot over de geïnterviewde. Hoewel de interviewer waarschijnlijk nog niet de helft van de mensenkennis van de gemiddelde arbeidscoach heeft, doet hij een poging voor een kenschets. Deze mevrouw Kaper – Van Ede (we mogen gewoon Conny zeggen….) kreeg en benutte kansen om zich te ontwikkelen tot arbeidscoach. Een zakelijke en dienstverlenende functie, maar met een stevige dosis persoonlijke aspecten. Succesvolle arbeidsbemiddeling en vacaturevervulling is een serieus vak met oog voor menselijke eigenschappen en competenties. Haar levensmotto past hier goed bij: ‘Zeg wat je doet en doe wat je zegt.’

Busje komt zo
Deze drie woorden roepen onmiddellijk de bekende oorwurm op. Oorspronkelijk (1995) een protestlied, maar al snel een grote hit en populair karaokenummer. In Corona tijd mijmerden Conny en haar partner Bies van Ede over hun toekomstplannen. Een idee om Europa door te reizen, desnoods met Corona beperkingen, kreeg vorm en daarin paste een camperbusje. Het plan werd realiteit door de aanschaf van een VW-busje een jaar geleden. Dat busje doet met een uitgekiende, superefficiënte inrichting dienst als mobiel tweepersoonshotel. Daarmee kunnen ze flexibel reizen, verblijven en recreëren.

Toekomstplannen
De meest gestelde vraag is natuurlijk: ‘Wat ga je nu doen?’ Conny ziet een hybride toekomst voor zich. Met Bies samen reizen maken met de camper binnen Europa. Interessante landen bezoeken, mooie regio’s bekijken, cultuur snuiven en natuurlijk genieten van het lekkers dat op locatie te krijgen en te bereiden is. Tussendoor zullen ze perioden in Haarlem zijn en hun families en vrienden ontmoeten. Conny ziet voor zich dat ze in zulke perioden ook zal werken, voor een opdrachtgever of werkgever, voor een specifiek project of voor een tijdelijke vacature. Jong en actief genoeg om niet ineens helemaal niets meer te doen. Maar vast staat dat ze – vooral in goede gezondheid – volop van het leven en van elkaar willen genieten.

Kinkerbuurt
Terugkijkend op haar leven is Conny best wel trots. “Ik heb drie prachtige, gezonde kinderen en twee schatten van kleinzoons. Als ik zie hoe mijn kinderen in het leven staan en zich hebben ontwikkeld tot zelfstandige en authentieke volwassenen, dan maakt mij dat een heel blij mens! Ik vind dat ik het als meisje uit de Amsterdamse Kinkerbuurt, met een bijstandsmoeder met de soms heftige, persoonlijke problemen, eigenlijk wel goed heb gered……”

conny-kaper-pasmatch-woonkamer-foto-judith-cappon-5045-hr

Fotobijschrift: Conny Kaper bij Pasmatch

Interview: Rob Wieleman
Foto: Judith Buijze-Cappon